Tarte Tatin – omvendt æbletærte med karamelliseret æbler

Tarte Tatin – omvendt æbletærte med karamelliseret æbler

2. maj 2020 Dessert Kager 0
tarte tatin med æble

Tarte tatin er en fransk klassisk æbletærte som er bagt med æblerne nederst og vendes når den er bagt. Derfor navnet “upside down kage” Tærten består af karamel, æbler og en mørdej. Æblerne må gerne være lidt syrlige, da der er masser af sukker og fedme tilstede. Du kan også rive lidt citronskal over æblerne.

Det er vigtig at æblerne ikke skæres i for tynde og små stykker så det ikke ender ud i noget mos. Du kan forberede det hele, samles og bages inden servering.

Der er forskellige måder at lave tærten på. Nogle bruger en tarte tatin form, en pande der kan gå i ovnen eller en springform. Jeg viser det i en springform, tænker det er noget de fleste har i køkkenet. Men brug det du har.

Har du lyst til at lave en saltet karamelsovs til kan du se en opskrift HER

Tarte Tatin med æbler

Forb. tid40 min
Tilb. tid40 min
Samlet tid1 t 20 min
Antal: 6 personer
Forfatter: Thybo Mad

Ingredienser

Mørdej:

  • 200 g smør (frossent)
  • 275 g mel
  • 50 g flormelis
  • 1 æg
  • 1-2 spsk koldt vand
  • ½ tsk salt

Fyld:

  • 90 g smør
  • 180 g sukker
  • 4-5 æbler (gerne syrlige)
  • 1 tsk kanel (kan undlades)
  • Serves med cremefraiche eller is til

Sådan gør du

Mørdej:

  • Riv det frossent smør i mel, flormelis og salt. Så det ligner revet ost vendt i mel.
  • Lav en fordybning i midten og kom ægget i.
    Saml dejen ved at klemme den sammen mellem fingrene. Er det nødvendig tilsæt lidt vand til dejen lige er samlet. Ælt ikke dejen.
  • Dejen stilles på køl ½-1 time
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir så den passer så nogenlunde til din springform. Læg den på køl igen til den skal bruges.

Fyld:

  • Smelt sukker i en gryde til det er helt smeltet og har en mørk gylden farve.
    Det tager lidt tid og selvom det er fristende så skru ikke for meget op for varmen. (Jeg har min til at stå på 5 ud af 9 på min induktion.)
    Når sukkeret begynder at smelte i midten, så tag gryden op og drej den lidt rundt – rør ikke i sukkeret! Så krystalisser det og så kræver det mere varme og tid før det smelter.
    Man kan godt fristes til at tro at sukkeret bliver for mørk og brænder på – men det kan godt tåle at blive ret mørkt.
  • Tilsæt smør og rør rundt til det er en masse.
  • Skræl æbler og skær dem i både, ikke for tynde for så bliver de til mos.
  • Kom halvdelen karamellen i en springform beklædt med bagepapir.
  • Læg æblebåde i formen oven på karamellen, så tæt som muligt, drys med kanel og hæld det sidste karamel over. Lad det stå og køle lidt ned.
    (Du kan her vælge at sætte dit fyld på køl – evt. til næste dag, rulle dit låg ud, pakke det ind i film og på køl også. Så er det nemt at gå til og kræver ikke meget tid inden servering udover bagetid)
  • Kom dejen på og klem det til i kanten. Prik et par huller i dejen med en gaffel eller spis kniv.
  • Bages ved 210 grader, alm. ovn i ca. 30-40 minutter. Dejen skal være gylden brun.
  • Når din tarte tatin er færdigbagt vendes den rundt på en tallerken eller et fad, så dejlåget nu er bund. Det gøres i en hurtig bevægelse og vær opmærksom på at der kan komme noget ret varmt saft ud af formen så du ikke brænder dig. (bruges evt. til glasering)
  • Serveres med det samme og er god med lidt syrlig cremefraiche til.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering