Thyboens Rugbrød med surdej
Forb. tid2 d
Tilb. tid1 t 20 min
Antal: 2 stk
Forfatter: Elisabeth Nielsen - Thybomad
Iblødsætning af kerner:
- 7 dl vand
- 450 g knækkede rugkerner du kan udskifte 100 g med solsikkekerner
- 200 g hørfrø
Forberedelse af surdej:
- 3 dl surdej
- 1 dl vand
- 450 g rugmel
Dag 2
- 150 g rugmel
- 30 g salt
- 1 øl, gerne mørk (kan erstattes af vand)
- 2 spsk mørk sirup (eller lys sirup, honning eller lignende)
Dag 2
Hæld lidt af øllen i surdejsblandingen og rør godt til der ikke er klumper og alt øl er hældt i.
Iblødsætningen med kerner og hørfrø samt ingredienser til dag 2 tilsættes og det hele røres godt sammen.Vil du have et lidt mere mørkt rugbrød, kan du til sætte 5 g brændt malt - hvem ligger lige inde med det?.. eller lidt madkulør, men er ikke nødvendigt. De to forme smøres godt i olie og dejen fordeles i formene.
Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 12-24 timer overdækket med et viskestykke.
Bages i forvarmet ovn ved 180 grader, (almindelig ovnvarme) i 1 time og 20 minutter Rugbrødets midte skal have en kerne temperatur på mindst 97 grader, hvis du er i tvivl. Vend de to varme brød ud af formene og lad dem køle af på en riste.Skær ikke i brødet, før end det er helt afkølet.