Go Back
Honningkager til jul og fordej
Udskriv
5 fra 1 stemme

Honningkager

Antal: 20 stk
Forfatter: Thybomad - Elisabeth Nielsen

Ingredienser

Fordej:

  • 400 g honning (alm. eller akacie honning)
  • 350 g mel

Honningkagedej:

  • 750 g fordej
  • 2 æggeblommer
  • 50 g mel
  • tsk hjortetaksalt
  • tsk potaske
  • tsk kanel
  • 1 tsk ingefær
  • 1 tsk nellike
  • 1 tsk allehånde
  • 1 tsk kardemomme
  • evt. lidt ekstra vand

Sådan gør du

Fordej:

  • Rør honning og hvedemel godt sammen i en skål eller i røremaskinen og kom det i en bøtte med låg på.
    Tip: Du kan evt. varme din honning lidt så den bliver mere flydende.
  • Gem fordejen på et ikke for lunt sted, fx i et køkkenskab, i minimum 1 måned. Bemærk, at fordejen bliver hård (og nogle gange stenhård) men det er ok.
    Når potasken efterfølgende bliver tilsat, sker der en kemisk reaktion, som gør, at dejen langsomt bliver blød igen og til at håndtere.
    Fordejen skal stå og modne frem til juletid. Fordejen skal helst stå nogle uger, og allerhelst flere måneder. Vær ikke bange for at dejen rådner eller bliver dårlig – det høje indhold af honning gør at den kan holde sig næsten evigt.  

Honningkagedej:

  • Kom æggeblommerne i en skål, og rør hjortetaksaltet ud i dem, til der ikke er nogen klumper.
  • Rør potasken ud i et par skefulde vand. Bland æggeblommerne og potasken i fordejen, tilsæt krydderier og det sidste mel.
    Ælt dejen godt sammen - ca. 5 minutter på en røremaskine – først 3 minutter ved lav hastighed og så 2 minutter på fuld hastighed.
    Er dejen meget tør, når du ælter den, kan du give den et par ekstra skefulde vand lidt af gangen.
  • Drys mel på dit bord og rul dejen ud til den er ca. 5 mm tyk. Stik eller skær den ud som hjerter eller den form du ønsker. Rul dejresterne ud igen, og stik flere ud.
    Sæt kagerne på en bageplade, som du har smurt med lidt olie og drysset med mel.
  • Bages i 8–10 minutter ved 180°.
    Mærk, om hjerterne er bagt færdige, ved forsigtigt at presse en finger ned på toppen – hvis din finger efterlader et aftryk, skal de bage lidt længere.
    Flyt honninghjerterne over på en bagerist, og lad dem køle af. De er stenhårde, lige når de er bagt, men en tur i køleskabet efter afkøling gør dem lækre og bløde. Så læg hjerterne i en bøtte med et fugtigt klæde over, og lad dem stå i køleskabet i 3–4 dage.
  • De færdige honningkager serveres overtrukket med mørk chokolade.
    De afbagte kager er ikke fryseegnet, men kan holde sig meget længe ved stuetemperatur. De vil blive en smule tørre med tiden, men stil dem blot fugtigt/med et fugtigt viskestykke over, så bliver de super gode igen. Samme trick kan bruges hvis de er bagt lidt for hårdt af.