Go Back

Hjemmelavet frisk pasta - grundopskrift

Samlet tid50 min
Ret: Forret, Hovedret
Køkken: Italiensk
Antal: 4 personer
Forfatter: Thybomad - Elisabeth Nielsen

Ingredienser

Grundopskrift til frisk pasta

  • 600 g Tipo 00 mel (eller grahamsmel)
  • 6 æg (str. M/L)
  • 1 tsk salt

Sådan gør du

  • Kom dit mel sammen med salt på bordet og lav en fordybning i midten. Kom æggene i fordybningen og kom salt ved.
  • Brug en finger eller en gaffel til at røre æggene sammen. Rør i æggene stille og roligt i cirkler ud mod melet.
    Når der hele er rørt så nogenlunde sammen, samles dejen og æltes godt med hænderne til det bliver en glat og blank dej (bliver din dej for tør og smuldre, kan du tilsætte en lille smule vand eller en ekstra æggeblomme). Den skal arbejdes godt igennem.
    Den færdige dej pakkes ind i folie og stilles på køl i ca. ½ time eller 1 time på køkkenbordet. Dejen er nu klar til brug.
    Din pasta dej kan holde sig 1-2 uger på køl. Tag den ud fra køleskabet i god tid, så den ikke er iskold når du skal bruge den.
  • Del din dej i 4 stykker. Det dej du ikke bruger skal du lade blive i dit folie så det ikke bliver tørt og umuligt at arbejde med.
    Rul nu skiftevis dine stykker let ud med en kagerulle - drys med lidt mel undervejs så dejen ikke hænger i. Kør din dej gennem en pasta maskine hvis du har sådan en eller meget tyndt ud med din kagerulle.
  • Skær pastaen i den facon du ønsker og lad det tørre på bordet eller en på et pasta tørrestativ. Det er vigtigt at du drysser din pasta med mel så det ikke klister sammen (specielt når det ligger og tørrer på bordet).
  • Vælger du at gemme noget af dit nylavet pasta, kan du forsigtig samle dem lidt i nogle små 'fuglereder' og lad dem tørre helt sådan. Opbevares i en pose til du skal bruge det.
  • Det er vigtigt at dit pasta bliver rullet meget tyndt ud og det er noget nemmere på en pastamaskine end i hånden. Er din dej for tykt bliver den lidt træls og gummiagtig i konsistensen når den bliver tilberedt. Så det er her vigtigt at gøre sig umage.
    Kog altid din pasta i saltvand som smager hav - der skal godt med salt i, smag på vandet.