Chokolade lagkage med rutebilsskum & saltkaramel
Author: Thybomad - Elisabeth Nielsen
- 75 g smør
- 50 g mørk chokolade
- 1 dl kaffe
- 50 g hasselnødder
- 5 æg
- 45 g sukker
- 45 g brun farin
- 1 tsk vaniljesukker
- 140 g hvedemel
- 15 g kakao (ægte)
- 1 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- 1 knivspids salt
- 2 dl saltkaramel sauce (se link for opskrift)
Pynt:
- Brug hvad du føler for. Jeg har brugt friske hindbær, toffifee, oreokiks og hvid chokolade.
Rutebilsskum:
- 1 pakke rutebilskager
- 5 dl fløde
Smør en springform med lidt smør eller olie og klip bagepapir så det passer til bunden og strimler til siden.
Smelt smørret og kom chokolade og kaffe i til det hele er opløst og en flydende masse. Lad det køle lidt af til stuetemperatur.
Hak dine hasselnødder fint, i en minihakker.
Pisk æggeblommer, sukker, vaniljesukker og farin til en lys og luftig æggesnaps.Vend smørblandingen i lidt ad gangen.. Sigt de tørre ingredienser i og vend det i sammen med hasselnødder.
Pisk i en ren skål æggehvider stive.Vend ⅓ i dejen, her behøver du ikke tænke på at bevare luften.Efterfølgende vendes resten af de stive hvider i og dette gøres forsigtig med en dejskraber. Kom dejen i en springformen og bag den ved 170 grader i ca. 25 min (til den er bagt, tjek med en kødnål eller lignende).TIP:Jeg kommer altid et vådt/fugtigt viskestykke omkring springformen, så kanterne ikke bliver sprøde og hårde. Det gør også at kagen bliver mere jævn bagt. Lad kagen køle helt af. Del den i to eller tre bunde med en brødkniv.
Samling af lagkagen:
Har du valgt at komme saltkaramel i så fordel det på hvert lag inden du kommer skum på.
Kom halvdelen af dit skum mellem kagebundene og resten fordeles ovenpå og på siderne af lagkagen.
Pynt lagkagen med det pynt du har valgt at bruge.