Havregryn og gulerodsboller
Forb. tid2 timer t
Tilb. tid15 minutter min
Servings: 48 stk
Author: Thybomad - Elisabeth Nielsen
- 7 dl mælk
- 5 dl tykmælk (eller andet syrnet produkt)
- 1900 g hvedemel (plus minus)
- 2 pk gær (100 g)
- 300 g gulerod, revet
- 200 g havregryn
- 150 g rugmel
- 150 g bagemargerine
- 2 æg
- 6 spsk sukker
- 2 tsk salt
Smelt margarine i en gryde, kom mælken ved og lade blive lun.
Opløs gæren i mælkeblandingen.
Kom ⅔ af melet i, rør og kom resten af ingredienserne i. Gem et æg til pensling. Dejen røres gerne på røremaskine eller med håmdmixer i 5-10 min, mens resten af melet tilsættes lidt ad gangen.Dejen må gerne være en lille smule klistret, da den bliver mere fast når den hæver og skal ud på bordet i lidt mel. Så mængden af mel er vejledende. nogle gange bruger jeg lidt mere andre gange mindre. Lad dejen hæve i ca. 1 time, til den har fået dobbelt størrelse.
Rul bollerne i den størrelse du ønsker, de bliver ca. dobbelt så store. og sæt dem på en plade med bagepapir.Lad dem efterhæve 30 minutter tildækket af viskestykke ved stue temperatur. Pensel bollerne med sammenpisket æg inden de skal bages og drys evt. med lidt havregryn.
Bages ved 220 grader, almindelig ovn én plade ad gangen i ca 12-14 min til de er gyldne brune. Lad dem køle af på en riste med et viskestykke over. Når de er kølet af, kan de med fordel fryses ned og tages op efter behov.