Bagt laks & Gremolata i paprika og honning marinade med brændt citron
Laks er en lækker og sund fisk som er hurtig at tilberede. Saftigt og lyserødt kød som lige får et frisk pift fra gremolataen. Når du bager laksen er det vigtig den ikke får for lang tid, så den ikke bliver tør og kedelig.
Derfor er det rigtig godt at spise laks
Det anbefales at spise fisk et par dage om ugen. Der er laks et god valgt og er til at få fat i året rundt. Laks indeholder nogle af de næringsstoffer, som indgår i en sund og varieret kost.
Med laks får man sunde fedtstoffer i form af omega-3-fedtsyrer, og indeholder også masser af protein, jod, D-vitamin og B12 vitamin.
Lakseretter er sunde og nærende, og der er så mange muligheder og måder at tilberede fisken på.
Laks til alle måltider – forret, hovedret og frokost
Den lyserøde laks kan bruges både til forret, hovedret og frokost, da den kan tilberedes på mange forskellige måder. Laksen kan serveres kold og varm, og man kan vælge imellem, om den skal være koldrøget, varmrøget, gravad, filet som bagt, dampet, stegt eller grillet – eller hvis du vil kaste dig ud i en tatar – nem, hurtig og lækker hverdags- og gæstemad.
Laks smager rigtig godt sammen med spinat, citron, cremede og syrlige saucer, hvidløg, pasta, ricotta, nødder og mange krydderurter som persille, timian, purløg, dild, laurbær, skovsyre, fennikel, kørvel, citrontimian, citronmelis, citronverbena og løvstilke. Der er mange muligheder med laks, det passer godt til mange ting.
Og så er det super lækkert med et glas kold hvidvin eller rosévin til – så kan det da kun blive godt!
Jeg havde købt en hel lakse filet og brugte kun den tykke ende. Hale stykket dampede jeg og kom det i en lakserilette næste dag til frokost.
Vi spiste laksen med nyekartofler med skræl, vent i smør, salt, lidt presset hvidløg og dild samt lidt grønne asparges. Lav og god salat til – prøv eventuel denne Grønne salat med dildcreme til som passer perfekt til laks. Eller opskriften på Lakserilette hvis du har noget ekstra laks. jeg brugte halestykket i min rilette, som jeg kort dampede i lidt øl og citron.
Bagt laks med gremolata – krydret med paprika og honning & brændt citron
Ingredienser
Laks
- ca 500 g Laks (den tykke ende)
- 1 spsk honning
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk paprika
- 1 fed hvidløg
- salt og peber
Gremolata
- 1 bundt persille
- 1 citron
- 1 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg
- salt og peber
Brændt citron
- 1 citron
Sådan gør du
laks
- Tjek laksen for ben og fjerne skæl fra kødsiden
- Skær laksen i 4 lige store stykker og kom det i et fad med bagepapir i bunden (letter rengøringen)
- Rør honning, olie, presset hvidløg og paprika sammen og kom det over dine laksefileter.Drys med salt og peber.
- Kom laksen i en forvarmet ovn 180 grader i 12-15 minutter
- imens laves Gremolata
Gremolata
- Persille, hvidløg og citronskal kørers i en minihakker (eller hak det meget fint med kniv)
- Kom olien i, kør et par sekunder og smag til med salt og peber og lidt citronsaft.Den er nu klar til komme over laksestykkerne lige inden servering.
Brændt citron
- Halvere citron og læg den på en meget varm pande (uden fedtstof). Lad den ligge til den bliver lettere brændt, ca. 4-6 min. server sammen med laksen