Roulade med ribsmarmelade
Ribs kan så meget mere end kun at bruges til saft. De er super gode i bagværk og tilføjer et friskt og syrligt pust til det søde kage, så alt i alt en rigtig god kombination.
Det blev til denne super lækre sommerroulade, der blev nydt af familien til min fars fødselsdag.
Min rouladebund er med lidt mandler, som er meget fint hakket i en minihakker. Du kan også bruge andre nødder som hasselnødder eller valnødder. Tåler du ikke nødder, erstatter du det bare med 40 g. hvedemel.
Du kan også vælge at komme andet marmelade i rouladen. Fremgangsmåden er det samme lige meget hvilke bær du vælger at bruge til marmeladen. Husk at justere sukkermængden efter hvor søde eller syrlige dine bær er. Du kan også tilsættes geleringspulver for at tykne marmeladen, det er ikke nødvendigt ved ribs da de indeholder meget pektin.
Se også mine opskrifter på RIBSSNITTER – RIBSSAFT – RIBSMUFFIN MED NUTELLA FROSTING
Roulade med ribsmarmelade
Ingredienser
Rouladebund:
- 6 æg (delt i blommer og hvider)
- 100 g sukker
- ½ vaniljestang (eller 2 tsk. vaniljesukker)
- 110 g hvedemel
- 50 g mandler (hakket helt fint i minihakker)
- 60 g smør (smeltet)
- 1 knivspids salt
Ribsmarmelade:
- 500 g ribs (uden stilke)
- 300 g sukker
- 2 spsk vand
- evt. lidt vodka eller atamon.
Pynt eller tilbehør:
- flødeskum, friske ribs, lidt revet mandler og eventuel lidt blade fra ribsbusken eller krydderurt (citronmelis, basilikum, estragon, timian m.m.)
Sådan gør du
Start med at lave marmeladen. Den kan med fordel også laves i forvejen, da den skal køles ned inden brug.
Rouladebund:
- Pisk æggeblommer med sukker og korn fra vaniljestang til en luftig æggemasse.
- Bland mel, fint hakket mandler, bagepulver og salt. Vend det i æggemassen med en dej skaber, skiftevis med smeltet, let afkølet smør.
- Pisk dine hvider stive og vend dem i massen. Tip: Start med ⅓ af de pisket hvider, som kan vendes hurtig i (herefter er det nemmere at få vendt de sidste hvider i og samtidig beholde luften i hviderne).Vend resten af hviderne forsigtig i og dejen bredes ud på en bageplade der er beklædt med bagepapir.
- Bages ved 175° i 15-18 min.Når din bund begynder at tage en lille smule farve er den klar.
- TIP: Tag din bund ud og læg et viskestykke over som er gjort vådt og vredet godt.Vend herefter din bund, mens den stadig er lidt lun, ud på et nyt stykke bagepapir og træk det stykke bagepapir af som det er blevet bagt på. Nu har du "den pæne" side ud af.Rul din marmelade rundt om det nye bagepapir og dæk den til med det fugtige viskestykke igen og lad din rouladebund blive helt afkølet. På den måde sprækker din roulade ikke og den har fået formen. Kommer du marmeladen på med det samme mens din rouladebund er varm, kan marmeladen flyde ud i bunden.
Ribsmarmelade:
- Pil stilkene af dine ribs og skyl dem.
- Kom det hele i en gryde, kog langsom op og lad det simre i 10 min ved lav varme
- Hæld din ribsmarmelade i en dyb tallerken og lad den køle ned til du skal bruge den i rouladen.Vil du gemme din marmelade, så kom den på skoldede glas med en lille sjat vodka eller atamon i.