Luftig Æblesouffle med karamelsovs

Jeg fik lige lyst til at lave souffle og havde et par æbler som var ved at være godt modne. Det er en fantastik luftig og lækker souffle og det tager ikke særlig langt tid at lave. Mange går og frygter lidt at lave souffle men det er altså ikke så svært igen bare man er lidt omhyggelig og følger anvisningerne.

En souffle kan laves i mange variationer feks med chokolade, forskellige grøntsager og ost – der er mange muligheder

Æblesouffle med karamelsovs

Lækker og Luftig æblesouffle som smager himmelsk! Den er hurtig at lave og skal serveres med det samme. Her er lavet en lækker karamelsovs til, men kan sagtens serveres uden. Du skal ikke være bange for at lave souffle. Ja den kan falde sammen mm. Men følg mine tips og det kan (næsten) ikke gå galt :O) Jeg har her lavet den med en karamelsovs men souffleen smager også fantastisk uden.
Forb. tid18 min
Tilb. tid12 min
Samlet tid30 min
Ret: Dessert, Snack
Køkken: Fransk
Keyword: æble, dessert, det søde køkken, karamel, snack, souffle

Ingredienser

Souffle

  • 2 dl mælk
  • 30 g sukker
  • 30 g smør
  • 30 g mel
  • 3 æg
  • 1/4-1/2 vaniliestang
  • 20 g smør til at smøre ramekin forme med, det skal være godt blødt (ikke smeltet) giv det evt 10-20 sekunder i microovnen
  • 3 spsk sukker til ramekin forme

æblefyld til soufflen

  • 1 æble
  • 1 lille tsk kanel
  • 1 lille tsk sukker

Karamel sovs

  • 100 g sukker
  • 3 spsk vand
  • 1 dl fløde
  • 25 g smør

Sådan gør du

  • Start med at tænde ovnen på 200 grader alm ovn. 

Æblefyld til souffleen

  • Skræl æblet og skær det i tern.
  • kom alle ingredienser i en gryde og kog det op, lad det simre 5 min med låg på og lad det derefter stå og småkoge indtil alt væsken er kogt væk. 
  • stil til side og lade det køle lidt af mens du laver souffleen.

Souffle

  • smelt smør i en gryde og kom melet i. “Bag det af” gerne 5 min – husk at rør indimellem og skru lidt ned (varmes godt i gryden)
  • varm mælk, sukker og vanilje varmes op i gryde eller i microovnen og røres ud i opbagningen – rør det godt sammen til en glat masse. stilles til side for at afkøle lidt.
  • pensel de 3 ramekin forme godt med smørret, det er vigtig, at du er omhyggelig med at pensle smør over alt i formen
  • kom lidt sukker i hver form og drej formen rund så der kommer sukker rundt overalt, hæld det overskydende sukke af.
  • del æggene i blommer og hvider. 
  • pisk hviderne stive og kom så under stadig piskning sukkeret i, lidt efter lidt. 
  • kom æggeblommer den afkølet opbagning og rør godt rundt. kom æblefyldet i og rør rundt.
  • vend 1/3 af æggehviderne i opbagningen med en dejskraber. Du behøver ikke være så forsigtig her. Vend derefter af to omgange, resten af hviderne i – her skal du være forsigtig og folde/vende hviderne i
  • hæld dejen i de 3 forme – undgå at ramme siderne af formen. fyldes til kanten. banken hver form i bordet en eller to gange (forsigtig) 
  • tag din tommelfinger og kør rundt i kanten af formen, så der bliver en lille rande fri for dej mellem dej og kant (det gør at den nemmere kan “vokse lige”) 
  • stil formene midt  på pladen og bag dem ca. 12 minutter – det er her vigtig at du IKKE ÅBNER OVNEN før de er færdige!
    De skal gerne vokse ca. 1-2 cm over kanten og få en gylden brun overflade.
  • Lav karamel sovsen mens souffleen er i ovnen. Kan også laves i forvejen og lunes lidt inden servering.
  • tag souffleene ud og vent 1 min, drys med flormelis og hæld karamel over – de er klar til servering.

Karamel sovs

  • varm vand og fløde så det ikke er koldt når det kommes i sukker
  • smelt sukkeret i en gryde, til alt sukker er opløste og det er ravfarvet/gyldent brun. (må ikke brænde på) undgå at røre i det for så slipper du for klumper. Når det begynder at få farve tag gryden af for at undgå det brænder på.
  • kom vandet i og rør rundt og kom derefter fløde i, lidt ad gangen og lad det koge lidt
  • tilsæt smør og rør til det trækker lidt striber når du rører rundt. Lad den ikke koge for længe da den bliver mere tyk jo længere mere den koger ind. Hæld igennem en sigte for at fjerne eventuelle klumper. Stil til side og lad den køle lidt ned. Kom evt lidt salt i, det er altid godt;O)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.