Fastelavnsboller af Vandbakkelser

Fastelavnsboller af Vandbakkelser

25. februar 2019 Brød Dessert Kager Retter børn kan li´ Snack 0
Lækre og lette vandbakkelser fyldte som fastelavnsboller. Vandbakkelser kan bruges både i det søde og salte køkken og fyldes med næsten alt :O)

Det er hyggelig at lave en vandbakkelses dej og helt klart noget børn kan være med til at lave. Der er noget som skal røres sammen med håndkraft i en gryde og tilsættes noget (æg) som skal røres godt i, så der er masser af opgaver til dit barn og der kan ikke gå så meget galt i de processer.

Samtidig synes børn tit at det er super sjovt at stå med en sprøjtepose – de er ofte ret lærenemme. Og så er det en mulighed at give en sprøjtepose til alle, så alle er med. Hver person fjerne selv sine “toppe” (se længere nede) så det er muligt at være med i hele processen som barn.

Et par tip til når du laver dine vandbakkelser:

Vandbakkelser er ikke så svære at lave som mange tror. Sørg for at få “bagt” din dej godt af i gryden (mens der røres lidt) inden du tilsætter æg.

Du skal huske at dejen køles lidt af inden æg tilsættes og fornemme om konsistensen er ok. Altså om det sidste æg skal i eller måske tilføje et mere. Der er forskel på størrelser på æg – jeg bruger altid M/L æg, men de svinger også i størrelse. Det er vigtigt at æggene tilsættes ét ad gangen og røres godt i dejen inden det næste tilsættes.

Når du har sprøjtet dine vandbakkelser ud, vil der ofte være en lille top på hver bolle. Her kan du tage en skål med vand, dyppe din finger i vandet og klemme toppen flad uden din finger sidder fast i dejen. Kom vand på din finger ved hver bolle.

Så er det vigtigt at de bages længe nok og at du IKKE åbner ovnen undervejs. Lad eventuel ovnlågen stå på klem mens den køler af og lad dine vandbakkelser stå og køle ned i ovnen. Men de burde kunne tåle at komme ud af ovnene, hvis de er blevet bagt nok.

Opskrift på hjemmelavet vaniljecreme – klik her

Se mine vandbakkelser med parmaskinke her og vandbakkelser med rejer her

Andre typer fastelavnsboller kan være af gærdej se her eller af wienerdej se her

Fastelavnsboller af Vanbakkelser

Nem opskrift på luftige og lækre boller, der ikke falder sammen. De kan fyldes med lige det du har lyst til. Kan godt fryses efter de er bagte men så længe holder de ikke herhjemme, de bliver spist lynhurtigt ;O)
Forberelses tid: 20 minutter
Tilberednings tid: 25 minutter
Samlet tid: 45 minutter
Ret: Dessert, Snack
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 2,5 dl vand
 • 125 g smør
 • 125 g mel
 • 4 æg
 • 1 knsp salt (kan undlasdes)

Sådan gør du

 • Kom vand og smør i en gryde og varm og til smørret er smeltet og det koger. Tag gryden af varmen og lad det står og køle lidt af (ca 10-15 min) inden æggene skal i
 • Sigt melet for at undgå klumper og kom det i gryden. rør godt med grydeske eller håndmixer (dejkroge) til det slipper kanten fra gryden og samles i en "klump"
 • Pisk æggene sammen med en gaffel og hældet i gryden lidt efter lidt mens det røres godt sammen, inde der tilsættes mere æg, med en grydeske (eller håndmixer/røremaskine – jeg kan godt lide at gøre det med ske for at have føling med det) – det er ikke sikkert at alt ægget skal bruges!
  Det kan godt se ud som om dejen skiller, men det skal bare røres godt sammen.
 • Dejen skal have en glat og smidig, må ikke være for flydende, så får du klatkager. Konsistensen skal være så den akkurat lige kan holde formen når den sprøjtes ud på pladen.
  Kom et par dutter på selve bagepladen for at holde bagepapiret på plads, så er det nemmere at sprøjte ud uden at bagepapiret rutsjer rundt.
 • Kom vandbakkelsesdejen i en sprøjtepose eller en frysepose hvis du ikke har en sprøjtepose, brug evt. en tyl hvis du vil har striber m.m. dyp din finger i lidt vand og klem toppene ned så vandbakkelserne ikke bliver spidse, vandet gør at det ikke klistre fast til fingrene.
 • Husk at have afstand, da vandbakkelse hæver en del (ca. dobbelt str.) under bagning og kun én plade ad gangen.
 • Bages midt i ovnen ved 210 grader (almindelig ovn) de første 5 min, så skures ned til 200 grader i ca. 20-30 min til de er let gyldne, de må ikke blive for mørke, så hold øje med dem.
  Lad vandbakkelserne køle af inden du fylder dem.
 • Jeg har brugt hjemmelavet vaniljecreme (opskrift her), fødeskum, hakket chokolade og brombær i mine men du kan komme lige det i som du har lyst til. F.eks. bærskum, citron eller chokolade creme, mousse, marcipan, praline, saltkaramel, frisk frugt m.m. 
 • TIP  Vandbakkelsesdejen kan laves i god tid og opbevares op til et døgn i køleskabet i en sprøjtepose eller frysepose med knude på.
  Du kan også sprøjte dem ud, fryse dem og bage dem efterhånden som du skal bruge dem. Vandbakkelserne kan også bages og fryses ned (uden fyld) tø dem op og varm vanbakkelserne kort i ovnen inden brug.

Noter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor mange stjerner vil du give opskriften?