Salt karamel sauce – et must til de fleste desserter

Salt karamel sauce – et must til de fleste desserter

26. april 2020 Dessert 1
salt karamel sauce

Ligesom bacon er verdens bedste krydderi i det salte køkken – er karamel verdens bedste krydderi i det søde køkken. Alt bliver bare bedre med salt karamel til!… :O)

Jeg bruger det til is, pandekager, souffle, kager, flødeboller, panna cotta, arme riddere, i fyldte chokolader – you name it! Har det altid på lager i mit køleskab.

Er det svært at lave sin egen karamel? Alt er jo nemt når man kan… Og en karamel kan også drille mig ind imellem. Men det er fordi jeg er uopmærksom eller har gang i for mange ting på én gang.. Det er lidt som at lave sine egen vaniljecreme eller ægte saucer, du skal være over det og holde øje med det. Dog ikke helt i samme omfang, skulle der nu blive klumper i karamelsaucen, så kan du sigte den og den kan stadig bruges!

Gode råd

  • Brug helst en gryde (eller pande der ikke er teflon belægning i).
  • Rør ikke i dit sukker før det er helt smeltet – tag gryden op og drej den rundt for at få det “rørt sammen”.
  • Lun dit vand og fløde inden du tilsætter det .
  • Del dit smør i tern og kom det i lidt ad gangen (stue temperatur).
  • Hav is i maven, dit sukker kan godt tåle at blive rimelig mørkt inden det smelter – du er ikke i tvivl hvis det er brændt på!

Jeg tilsætter vand for at, hvis der skulle være nogle klumper i mit sukker, kan jeg koge det ud med vandet. Det var et fif vi fik af Jesper Koch i min tid i masterchef køkkenet. Så fortvivl ikke – og er der stadig klumper i din sovs kan den stadig bruges, skal bare en tur gennem en sigte.

Salt karamel sauce

Samlet tid: 30 minutter
Ret: Dessert, Tilbehør
Forfatter: Elisabeth nielsen – Thybomad

Ingredienser

  • 100 g sukker
  • 3 spsk vand
  • 50 g smør (ikke margarine)
  • 1 dl fløde
  • salt

Sådan gør du

  • Smelt sukker i en gryde. start på middel/høj varme og når det begynder at smelte i kanterne skru lidt ned på middel varme.
  • Rør IKKE i dit sukker før det er næsten helt smeltet. Ryst ind imellem gryden og drej den lidt i luften, for at få det vendt sammen.
    Kunsten er at få sukkere smeltet uden det brænder på!
    Farven på dit smelet sukker må gerne blive en mørk rav/gyldenbrun farve. Den bliver lysere når fløde og smør kommer i.
  • Lun dit vand i en gryde eller i et glas i microovnen. Det samme med fløden.
  • Tilsæt vand til dit smeltet sukker, under omrøring med et piskeris. Lad det koge et minut.
  • Fløden tilsættes nu også mens du rører. Lad det koge et minut eller to.
  • Kom smør i mens du rører og det koges et par minutter igen. Du kan sigte din karamel sauce, hvis du vil være sikker på der ikke er klumper i.
    Når din karamel sauce køles ned, bliver den mere tyk! Så den må gerne virke lidt flydende nu.
    Lad den køle af ved stuetemperatur. Har du travlt så kan du køle den af over et isbad mens du rører i den.
  • Vendt med at smage til med salt til din karamel sauce har en temperatur, hvor du kan smage på den uden at brænde dig.

 

Et svar

  1. […] Har du fået lyst til selv at lave din saltkaramel, så kan du finde min opskrift her […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor mange stjerner vil du give opskriften?