Varme hveder – hjemmelavet luftige og lækre hvedeknopper

Varme hveder – hjemmelavet luftige og lækre hvedeknopper

29. april 2021 Brød Ikke-kategoriseret 0
varme og luftige hveder med kardemomme
Tryk for at give stjerner
Stjerner i alt
Varme hveder som er luftige – bløde og dufter af kardemomme. Det bringer en masse dejlige minder og jeg bliver bare glad indeni. Jeg elsker traditionen med varme hveder aftenen før Store bededag.

Lige nu dufter hele huset af de nybagte hveder med kardemomme. Både mand og børn begynder at kredse omkring køkkenbordet hvor de står og kan se at de næsten allerede er spist med øjnene. Det er en tradition som oser af HYGGE i de danske stuer.

Jeg bager altid ekstra hveder, så er der også lidt til morgen bordet Store bededag, hvor de også er gode. Hvederne er ret nemme at lave og noget som er hyggeligt at lave sammen som familie.

Hveder

Forberelses tid: 10 min
Tilberednings tid: 15 min
hævetid i alt:1 t 10 min
Samlet tid: 1 t 35 min
Ret: brød
Køkken: Dansk
Keyword: hveder, kardemomme
Antal: 8 store hveder
Forfatter: Thybomad – Elisabeth Nielsen

Ingredienser

  • 600 g hvedemel
  • 3 dl vand (lunkent)
  • 80 g smør eller bagemargerine (smeltet)
  • 50 g gær
  • 3 spsk olie (neutral smag)
  • 4 spsk sukker
  • 3 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt

Sådan gør du

  • Opløs gær i det lune vand.
  • Kom halvdelen af melet i sammen med de øvrige ingredienser og rør det godt sammen (salt til sidst).
    Jeg bruger altid min røremaskine med dejkrog men du kan også bruge en håndmixer.
  • Tilsæt det sidste af melet og rør det godt – gerne i 5-10 min så det bliver æltet godt igennem så i melets gluten bliver aktiveret. Dejen er lidt klistret, det skal den være, så tilsæt ikke ekstra mel, selvom det er fristende.
    Lad dejen hæve 30 minutter tildækket med et viskestykke ved stuetemperatur.
  • Rør dejen godt igen et par minutter. Kom den ud på bordet hvor der er drysset lidt mel på.
    Del dejen i 8 lige store stykker og rul dem til runde boller. Kom dem derefter i en form. Jeg bruger en lille bradepande på ca. 22 x 33 cm. Klip et stykke bagepapir så det passer til formen bund og smør siderne med fedtstof. Bollerne må gerne stå med lidt mellemrum, da de hæver en del.
    Lad bollerne hæve yderligere 40 minutter tildækket med et viskestykke ved stuetemperatur.
  • Bages ca. 15 minutter ved 200 grader (alm. ovn) til de er gyldne brune.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor mange stjerner vil du give opskriften?