Thyboens Rugbrød uden gær

Thyboens Rugbrød uden gær

19. marts 2020 Brød 4
Thybomad Rugbrød med surdej
Antal stjerner
Tryk for at give stjerner
Stjerner i alt

Jeg har længe lavet mit eget rugbrød og skal jeg være ærlig synes jeg det er ligeså godt som bagerens. Der er også en vis tilfredsstillelse i selv at have lavet det 🙂 Når først du har prøvet at lave dit rugbrød selv, vil det fremover være favoritten – det kan jeg næsten godt love dig!

Det kræver noget surdej, forme og lidt tålmodighed – men sådan er processen når der arbejdes med surdejsbrød ;O)

Opskriften her er en jeg har brugt meget tid på at lave, indtil jeg er blevet helt tilfreds… Og Synes den er lige der, hvor jeg gerne vil have mit rugbrød ;O) – Rigtig god fornøjelse!

Mangler du en opskrift på surdej kan du finde den lige her.

Udskriv
5 fra 1 stemme
Gem på Pinterest

Thyboens Rugbrød

Forberelses tid: 2 d
Tilberednings tid: 1 t 20 min
Antal: 2 stk
Forfatter: Elisabeth Nielsen – Thybomad

Ingredienser

Dag 1

    Iblødsætning af kerner:

    • 7 dl vand
    • 450 g knækkede rugkerner du kan udskifte 100 g med solsikkekerner
    • 200 g hørfrø

    Forberedelse af surdej:

    • 3 dl surdej
    • 1 dl vand
    • 450 g rugmel

    Dag 2

    • 150 g rugmel
    • 30 g salt
    • 1 øl, gerne mørk (kan erstattes af vand)
    • 2 spsk mørk sirup (eller lys sirup, honning eller lignende)

    Sådan gør du

    Dag 1

    • Bland knækkede rugkerner, hørfrø, (evt. solsikkekerner) og vand i en skål. Lad det stå ved stuetemperatur til næste dag.
    • Rør surdej, rugmel og vand godt sammen i en anden skål og dæk dejen med et klæde. (plejer at lade blandingen stå i røremaskinen og dække den med et viskestykke) Lad også dette stå til næste dag.
      OBS. Dejen bliver lidt tør, det er ok.

    Dag 2

    • Hæld lidt af øllen i surdejsblandingen og rør godt til der ikke er klumper og alt øl er hældt i.
    • Iblødsætningen med kerner og hørfrø samt ingredienser til dag 2 tilsættes og det hele røres godt sammen.
      Vil du have et lidt mere mørkt rugbrød, kan du til sætte 5 g brændt malt – hvem ligger lige inde med det?.. eller lidt madkulør, men er ikke nødvendigt.
    • De to forme smøres godt i olie og dejen fordeles i formene.
    • Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 12-24 timer overdækket med et viskestykke.
    • Bages i forvarmet ovn ved 180 grader, (almindelig ovnvarme) i 1 time og 20 minutter
      Rugbrødets midte skal have en kerne temperatur på mindst 97 grader, hvis du er i tvivl.
    • Vend de to varme brød ud af formene og lad dem køle af på en riste.
      Skær ikke i brødet, før end det er helt afkølet.

     

    4 svar

    1. Vivi Dollerup siger:

      Hvor store er dine forme? Jeg vil gerne bruge min Eva Rugbrødsform – der er 3 ltr..

      • Thybo Mad siger:

        Hej Vivi
        Mine forme er på 2,5 liter så der er ikke meget forskel😊
        Rigtig god fornøjelse 👍
        Vh Elisabeth

    2. Anette Andersen siger:

      5 stars
      Kære Thybomad
      Jeg siger tusind tak for din helt fantastiske opskrift på rugbrød – 1000 gange bedre end den hos bageren. Den er nem at gå til og smager helt fantastisk. Jeg bager to af gangen, og de kan sagtens holde sig en uge. Den sidste er lige så svampet og lækker som den vi tager ud af ovnen på 3. dags processen.
      Mange hilsner fra Anette og John

      • Thybo Mad siger:

        Hej Anette
        Selv tak 😊 Hvor er det bare dejligt at I kan lide opskriften – der blev også prøvet en masse af og justeret mange gange, inden jeg syntes opskriften var lige der, hvor den skulle være, så bliver så glad indeni, når jeg læser din kommentar 🥰
        Vh Elisabeth

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Hvor mange stjerner vil du give opskriften?