Hjemmelavet pasta – grundopskrift på frisk pasta

Hjemmelavet pasta – grundopskrift på frisk pasta

26. februar 2021 Forret Hovedret 0
hjemmelavet pasta en grundopskrift

Det er ikke nogen hemmelighed – vi eeeelsker pasta herhjemme! Har vi tiden, er det et dejligt hygge projekt, at lave vores egen pasta. Det er en lige stor fornøjelse hver gang at se noget æg og mel blive til lækker og flot (synes vi selv) pasta. Som drengene siger: ‘satisfying’- når strimlerne ruller ud af maskinen.

Har du ikke lavet din egen pasta før? Det er slet ikke så svært og ikke indviklet at lave som mange tror. Det er super nemt og kræver kun 3 ingredienser mel, æg og lidt salt.

Pastamaskine et must?

Det er en fordel at have en pastamaskine – men overhovedet ikke et must! Det bliver en mere ensartet og tyndere pasta når det laves på en pastamaskinen – men samme gode smag. Jeg har i starten stået med god håndkraft og lavet min pasta inden jeg købte min pastamaskine. Du kan rulle det ud med en kagerulle og skære det ud med kniv eller pizzaskærer. Måske du kan låne en maskine af nogen og prøve den af, inden du vælger at investere i en selv.

Når du ruller dejen ud på en pastamaskine, så sørg altid for at den er drysset med mel. Hvis der ikke er mel på, vil den blive trukket gennem maskinen frem for at blive rullet ud. Så kan du se at den faktisk får strækmærker frem for at være fint ensartet. Eller den kan klistre fast i maskinen… Start med en forholdsvis tyk version og kør den gennem pastamaskinen, mens du lavere den gradvis tyndere hver gang og ender med en fin og tynd pasta. Til ravioli må den gerne være næsten gennemsigtig.

Bruger du en kagerulle så få det rullet rimelig tyndt ud. Er pastaen for tyk, synes jeg godt det kan blive lidt gummiagtig og klæg når det bliver kogt.

Husk at det pasta du ikke er begyndt at arbejde med skal være dækket til af et fugtigt viskestykke eller være pakket ind i folie. Ellers kan det blive tørt og ikke til at arbejde med.

Hvilken slags mel skal du bruge?

Jeg bruger altid selv Tipo 00 eller durumhvedemel til hjemmelavet pasta. Med din grunddej kan du lave alverdens pastaopskrifter. Vi laver ofte fettuccine pasta men er også glad for nogle lækre fyldte ravioli som kan laves med rigtig meget forskelligt fyld. Simpelt og ærlig mad!

Jeg bruger altid mine hænder til at ælte min pasta dej med. Du kan også godt bruge din røremaskine. Jeg kan bare godt lide at have en fornemmelse af hvordan dejen er undervejs.

Kan du gemme din friske pasta?

Du kan med fordel lave en god stor portion pasta dej og gemme den på køl eller frost. Kom den i folie eller en pose og læg den i køleskabet eller fryseren. Så har du altid frisk pasta dej på lager. Jeg kan godt lide at gøre det lidt nemt for mig selv og er du i gang med at lave en frisk pasta dej, gør det ikke den store forskel, at lave lidt mere.

Hjemmelavet pasta kan holde sig ca. 7-14 dage i køleskabet og op til 6 måneder i fryseren. Når pastaen tøs op, må det ikke være i mikroovnen men i køleskabet eller ved stuetemperatur.

Hvor meget pasta skal du lave pr. person?

Tommelfingerreglen siger, at der går ca. 100 g. mel og 1 æg pr. person, som svarer til ca. 150 g. som skulle være er rigeligt pasta pr. person. Jeg synes ikke det helt er nok, hvis det er til en hovedret og den står alene. Til 4 personer vil jeg herhjemme bruge minimum 600 g. mel og 6 æg . (Vi er jo thyboer med en god appetit).

Vil du farve din dej og tilsætte smag?

Hvis du vil have farvet pasta og tilsætte smag, kan du i en portion med 4 æg erstatte et af æggene med samme mængde af noget farve- og smagsgiver. Her er nogle forslag til hvad du kan bruge:

GRØN blancher og blend urter eller spinat.

RØD blend nogle soltørrede tomater.

ORANGE brug græskarpuré

LILLA kog og blend rødbeder.

SORT blæksprutteblæk – Brug meget lidt, erstatter ikke et æg!

Ønsker du bare for sjovt at tilsætte en farve kan du bruge lidt paste farve som også bruges i f.eks. bagværk.

Tip

KOGNING. Det er nemmest at koge pasta aldente, hvis de er tørret en smule. Så lad dine plader, fettucini eller spaghetti tørre på bordet (drysset med mel) gerne en halv time eller mere. Det giver det bedste resultat.

Kog altid dit pasta i vand som smager af hav – der skal meget salt i. Kog pastaen som du ønsker det. Kogetiden afhænger af hvilken pasta du har lavet, så smag på den undervejs. Frisklavet pasta skal koges mindre end du regner med.

TØRRING. Det er en god idé lige at vende pastaen i en smule mel, når de skal tørre. Så klistrer de ikke (så meget) til bordet. Det gælder også hvis du laver ravioli. Det er møj træls, når du har stået og brugt så lang tid på at stikke dem ud, fyldt dem, lukket dem pænt og så hænger skidtet fast til bordet, når du skal til at komme dem i gryden. Det er no go og dur ikke.. Så drys bordet godt med mel og stil dem ikke ovenpå hinanden.

Hjemmelavet frisk pasta – grundopskrift

Samlet tid: 50 minutter
Ret: Forret, Hovedret
Køkken: Italiensk
Antal: 4 personer
Forfatter: Thybomad – Elisabeth Nielsen

Ingredienser

Grundopskrift til frisk pasta

 • 600 g Tipo 00 mel (eller grahamsmel)
 • 6 æg (str. M/L)
 • 1 tsk salt

Sådan gør du

 • Kom dit mel sammen med salt på bordet og lav en fordybning i midten. Kom æggene i fordybningen og kom salt ved.
 • Brug en finger eller en gaffel til at røre æggene sammen. Rør i æggene stille og roligt i cirkler ud mod melet.
  Når der hele er rørt så nogenlunde sammen, samles dejen og æltes godt med hænderne til det bliver en glat og blank dej (bliver din dej for tør og smuldre, kan du tilsætte en lille smule vand eller en ekstra æggeblomme). Den skal arbejdes godt igennem.
  Den færdige dej pakkes ind i folie og stilles på køl i ca. ½ time eller 1 time på køkkenbordet. Dejen er nu klar til brug.
  Din pasta dej kan holde sig 1-2 uger på køl. Tag den ud fra køleskabet i god tid, så den ikke er iskold når du skal bruge den.
 • Del din dej i 4 stykker. Det dej du ikke bruger skal du lade blive i dit folie så det ikke bliver tørt og umuligt at arbejde med.
  Rul nu skiftevis dine stykker let ud med en kagerulle – drys med lidt mel undervejs så dejen ikke hænger i. Kør din dej gennem en pasta maskine hvis du har sådan en eller meget tyndt ud med din kagerulle.
 • Skær pastaen i den facon du ønsker og lad det tørre på bordet eller en på et pasta tørrestativ. Det er vigtigt at du drysser din pasta med mel så det ikke klister sammen (specielt når det ligger og tørrer på bordet).
 • Vælger du at gemme noget af dit nylavet pasta, kan du forsigtig samle dem lidt i nogle små 'fuglereder' og lad dem tørre helt sådan. Opbevares i en pose til du skal bruge det.
 • Det er vigtigt at dit pasta bliver rullet meget tyndt ud og det er noget nemmere på en pastamaskine end i hånden. Er din dej for tykt bliver den lidt træls og gummiagtig i konsistensen når den bliver tilberedt. Så det er her vigtigt at gøre sig umage.
  Kog altid din pasta i saltvand som smager hav – der skal godt med salt i, smag på vandet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor mange stjerner vil du give opskriften?