Gammeldags fastelavnsboller fyldt med lækker vaniljecreme og saltkaramel

Gammeldags fastelavnsboller fyldt med lækker vaniljecreme og saltkaramel

12. februar 2021 Brød Kager 0
gammeldags fastelavnsbolle med vaniljecreme og saltkaramel
Tryk for at give stjerner
Stjerner i alt
Lækre gammeldaw’s fastelavnsboller lavet på dej med kærnemælk, fyldt op med vaniljecreme og saltkaramel.

Det er snart fastelavn og Fastelavnsbolle epidemien har virkelig ramt Danmark. Vi har brug for noget lækkert og hygge nu hvor landet er lukket ned.. Fastelavsboller er en hyggelig ting at lave sammen som familie, hvor alle kan være med. Pynt dem op med de farver og smage som du bedst kan lide.

Fyldet er vigtigt

Ingen gider en tør og kedelig fastelavnsbolle.

Du kan samtidig fylde dine fastelavnsboller med alt det du bedst kan lide. Nogle forlag kan være: vaniljecreme, marcipan, remonce, marmelade, chokolade, saltkaramel, mousser, curt, kompot og hvad du eller synes kunne være lækkert i dine fastelavnsboller.

Pift dine fastelavnsboller op

Jeg bager dem altid med lidt fyld og kan så godt finde på at opgradere fastelavnsbollen når den skal serveres.

Det kan være ved at lave et lille bitte hul i bollen og sprøjte mere fuld i, så din fastelavnsboller er helt fyldt ud, hvis den virkelig skal være snasket og lækker. Kom fyldet i en sprøjtepose eller en frysepose kan også sagtens bruges. Klip et lille hul og sprøjt dit fyldt i bollen.

Du kan også skære din fastelavnsboller over, så du har bund og top. Her kan du fylde den så den får noget højde og kommer til at ligne noget du har købt ved bageren – bare meget bedre.

TIP – hvis du vil bruge flødeskum som det yderste lag og har brug for en flødeskummet med god hold i. Så i stedet for, at overpiske dit skum så den næsten skiller, kom en lille smule flormelis i din fløde, det gør dit flødeskum mere stabilt.

Pynt af med glasur som kan farves og tilsættes smag, krymmel, hakket chokolade, nødder, krydderurter, udstukket chokolade eller farvet marcipan, frisk frugt, glimmer, flormelis, ganache, choux au craquelin, alverdens slik m.m.

Prøv at komme en syrlig marmelade i dine fastelavnsboller som den her opskrift på Appelsin & havtorn marmelade den giver en god syre sammen med den lidt tunge traditionelle fyld.

Gammeldags Fastelavnsboller med vaniljecreme og saltkaramel

Forberelses tid: 30 min
Tilberednings tid: 30 min
Samlet tid: 2 t 30 min
Ret: brød, kage, Snack
Forfatter: Thybomad -Elisabeth Nielsen

Ingredienser

  • 600 g hvedemel
  • 150 g koldt smør
  • 50 g gær
  • 2 dl kærnemælk
  • 2 stk. æg
  • 50 g sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • ½ tsk salt

Sådan gør du

  • Mel og smør kommes i en skål, smørret smuldres i melet med fingrene. Lun eventuel mælken i microovnen 20 sekunder så den ikke er iskold, kom gæren i mælken og rør til gæren er opløst.
  • Kom alle ingredienserne i skålen med mel og og smør.
    Brug hænderne til at samle dejen og ælt kun dejen så den lige hænger sammen og er glat. Dæk dejen med et viskestykke og lad dejen hæve ca. 1 time ved stuetemperatur.
  • Lav vaniljecreme og saltkaramel mens dejen hæver.
  • Når dejen har hævet, æltes den hurtigt igennem på bordet Drys eventuel lidt mel på bordet inden, hvis den er meget klistret.
    Del dejen i to lige store stykker og rul dem ud til to store firkanter, ca. 1/2 cm tykkelse.
    Skær med en pizzarulle eller en kniv, så du får 9 små firkanter af hver del dej så du ender ud med 2 x 9 små firkanter.
    Rul eventuel hver firkant så de bliver lidt større og nemmere at samle. Får du nogle ukurante stykker, så ælt dem sammen og lav nogle ekstra firkanter.
  • Kom en spiseskefuld vaniljecreme på hver firkant.
    Tag fat i hvert "hjørne" og hiv lidt op, klem sammen og samle det hele så bollen er godt lukket, det behøver ikke være så pænt, det bliver bunden af bollen, det vigtigste er at det er tæt så fyldet ikke flyder ud.
  • Stil bollerne på en bageplade der er beklædt med bagepapir, ni på hver plade. Dæk dem til med et viskestykke og lad dem efterhæve 30 min. mens de står på bordet.
    Tænd oven på 220 grader almindelig oven (ikke varmluft).
  • Når bollerne har hævet, pensles de med en sammenpisket æg, bag dem én plade ad gangen i ca.10-12 min. til de er gyldne brune.
    Lad dem køle af tildækket med et viskestykke. Når bollerne er kølet af, kan de pyntes med glasur og pynt eller fryses ned til senere.
  • TIP: Vil du fryse bollerne inden de bages, skal du når du har fyldt dem fryse dem ned, enten på selve bagepladen eller i en stor beholder. De kan eventuel fryses på pladen først og så kommes i poser når de frosne. Tø bollerne op ved de står et døgn i køleskabet og lad dem stå en time ved stuetemperatur inden de bages som beskrevet overfor.

Du kan også komme lidt maizenamel i en købecreme for at den ikke skal flyde for meget ud.

Vaniljecreme

Lækker og smagfuld vaniljecreme som kan bruges til mange forskellige kager og desserter – kun fantasien sætter grænsen.. Lagkage, jordbærtærte, frugtsalat (abehjerne), trifli, fastelavnsboller, spandauer, kringle, fyld i vanbakkelser og eclairs m.m.
Samlet tid: 20 min
Keyword: creme, dessert, det søde køkken, kage
Antal: 1 portion
Forfatter: Thybo Mad

Ingredienser

  • 4 æggeblommer
  • 1 vaniljestang
  • 2 spsk maizenamel
  • 2 dl sødmælk
  • 1 dl fløde
  • 60 g sukker

Sådan gør du

  • flæk vaniljestang og skrab kornene ud og ælt det med en tsk af sukkeret på et skærebræt, brug en kniv. Så får du skilt kornene godt fra hinanden
    kom det hele i en gryde (også stangen) sammen med mælk og fløde (gem 1 dl mælk til maizena) varm det op til det koger og tag det af blusset.
  • pisk æggeblommer og sukker til en hvid æggesnaps
  • rør maizena ud i den kolde 1 dl mælk, hæld det i æggesnapsen og rør den i.
  • Tag vaniljestangen op af den varme mælk og hæld den i æggemassen i en tynd stråle mens der piskes
  • hæld hele blandingen tilbage i gryden og varm det op ved middelvarme under konstant omrøring med piskeris
  • så snart det begynder at tykne skrues ned på lav varme. rør stadig og lad det koge 1-2 min.
  • hvis du vil være sikker på at der ikke er klumper, kan den kommes igennem en sigte
  • lad cremen stå og køle af lidt inden du bruger den.

TIP:

  • Skal den gemmes, så kom den i en skål og kom husholdningsfilm over. Filmen skal helt ned og røre cremen, så undgår du at der dannes kondens. stilles på køl
  • Du kan røre cremen op med 2 dl let pisket fløde, det gør den lidt mere let
  • ønsker du en mere fast creme kan du tilsætte lidt mere maizena

Du kan opbevare din saltkaramel sauce på køl, hvor den kan holde sig 2-3 uger. Lun det lidt i microovnen når du skal bruge det, så bliver det lidt lettere at have med at gøre.

Salt karamel sauce

Samlet tid: 30 min
Ret: Dessert, Tilbehør
Forfatter: Elisabeth nielsen – Thybomad

Ingredienser

  • 100 g sukker
  • 3 spsk vand
  • 50 g smør (ikke margarine)
  • 1 dl fløde
  • salt

Sådan gør du

  • Smelt sukker i en gryde. start på middel/høj varme og når det begynder at smelte i kanterne skru lidt ned på middel varme.
  • Rør IKKE i dit sukker før det er næsten helt smeltet. Ryst ind imellem gryden og drej den lidt i luften, for at få det vendt sammen.
    Kunsten er at få sukkere smeltet uden det brænder på!
    Farven på dit smelet sukker må gerne blive en mørk rav/gyldenbrun farve. Den bliver lysere når fløde og smør kommer i.
  • Lun dit vand i en gryde eller i et glas i microovnen. Det samme med fløden.
  • Tilsæt vand til dit smeltet sukker, under omrøring med et piskeris. Lad det koge et minut.
  • Fløden tilsættes nu også mens du rører. Lad det koge et minut eller to.
  • Kom smør i mens du rører og det koges et par minutter igen. Du kan sigte din karamel sauce, hvis du vil være sikker på der ikke er klumper i.
    Når din karamel sauce køles ned, bliver den mere tyk! Så den må gerne virke lidt flydende nu.
    Lad den køle af ved stuetemperatur. Har du travlt så kan du køle den af over et isbad mens du rører i den.
  • Vendt med at smage til med salt til din karamel sauce har en temperatur, hvor du kan smage på den uden at brænde dig.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor mange stjerner vil du give opskriften?