Hvidvinsdampet blåmuslinger – dejlig ret til gæster og hverdag

Hvidvinsdampet blåmuslinger – dejlig ret til gæster og hverdag

15. juli 2020 Fisk & Skaldyr Forret Hovedret 0
dampet blåmusling thybomad
Mange er lidt bange og utryg ved skaldyr (ud over rejer). Det er der ingen grund til. I hvert fald ikke, når det kommer til blåmuslinger, som smager virkelig godt, er nemme at lave og er ikke så dyre.

Muslinger Kræver ikke ret meget tilberedning og kan også med fordel laves over bål eller på grillen.

Du kan servere dem med et godt stykke brød til eller komme dem i en pasta ret. Den franske udgave er den klassiske udgave Moules mariniéres hvor de serverer pommes frites til.

Rensning af muslinger

Du kan godt købe muslinger som er klar til brug. Hvis ikke, så skal du rense dem grundigt inden du bruger dem ellers er det ikke rart at spise.

Hvis en musling er åben, skal du banke den mod køkkenbordet. Hvis den lukker sig (det sker oftest i sådan en sløv, langsom bevægelse), er den fin og smides op sammen med de der allerede er lukkede. Hvis den ikke lukker, skal den kasseres.

Brug en urtekniv til at fjerne skægget. På den ene side af muslingen sidder der af og til en lille tot, der minder om ståluld. Det kaldes skægget og fjernes let ved at trække det (ved hjælp af kniven) imod den ende af muslingen, hvor skallerne mødes. Skyl hver musling efter du har fjernet skægget, så er de klar til brug (de må ikke stå i blød).

Prøv også mine opskrifter på Koldrøget ørred med ærtepesto og kartoffelröstiBagt laks i paprika & honning marinade med gremolataRejeroulade

Hvidvinsdampet blåmuslinger

Ret: Forret, Hovedret
Antal: 4 personer
Forfatter: Thybomad – Elisabeth Nielsen

Ingredienser

  • 2 kg blåmuslinger
  • 3 dl hvidvin
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 6 cherrytomater (kan undlades)
  • 1 bundt bredbladet persille – frisk (eller alm. persille)
  • 1 kvist frisk timian
  • (Evt. lidt fløde)
  • lidt olie og smør til stegning
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Hak hvidløg og løg og svits dem i olie og smør i en stor gryde til de bliver klare (uden at de tager farve).
  • Tilsæt derefter de rensede muslinger, vin og timian. Lad muslingerne dampe under låg i 3-4 minutter, (ryst gryden et par gange imens) til muslingerne netop er åbne. Er der enkelte der ikke åbner sig, kasseres de.
    Pas på ikke at dampe muslingerne for længe – det vinder du INTET ved! Tværtimod bliver muslingerne små, seje og gummi agtige ved for lang tilberedningstid.
    Fjern timiankvist igen.
  • Anret muslingerne i store dybe tallerkener. Kog imens suppen lidt ind – vil du have fløde i tilsættes den nu og suppen bringes til kogepunktet – smag til med salt og peber og evt. lidt citronsaft.
  • Hak gulerødder i meget små tern og drys dem over (rå) inden servering sammen med tomater og grofthakket persille.
    Server med et godt stykke ristet brød og et glas koldt hvidvin eller god øl til.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor mange stjerner vil du give opskriften?