Sennepsbagte grønkålschips – til topping eller sund snack

Sennepsbagte grønkålschips – til topping eller sund snack

24. oktober 2020 Salat Snack Tilbehør 0
har en meget høj nektar og pollenværdi for bier
Grønkål er en alsidig og dejlig grønsag. Den kan bruges til meget mere end stuvet grønkål, som de fleste af os kender den.

Den er super lækker når den er bagt sprød i ovnen med olie og salt. Det er simpelt og nemt at lave. Jeg har her tilføjet et lille tvist med sennepspulver.

Brug grønkålschips næste gang du mangler et sprødt element til din ret! Det kan være på en salat, på supper, gryderet, pizza eller som en lille sund snack til et glas vin.

Tip til når du laver grønkålschips

 • Fjern stilken i midten – den er tyk og bliver ikke sprød.
 • Del grønkålen op i så nogenlunde lige store stykker, så afbagningen bliver ens.
 • Vend dine grønkålsstykker med ‘bagsiden’ opad. Så brænder ‘krøllerne’ – det yderste på grønkålsbladet ikke så let på og bliver brune.
 • Vær varsom med saltet (og krydderi) – det kan nemt blive overdøvende.
 • Tjek dit grønkål undervejs og flyt dem lidt rundt hvis de ikke bages ens. De må ikke blive brune/mørke (så smager de brændte).
 • Spiser du ikke alle dine grønkålschips, kan du opbevare dem i en lufttæt beholder 3-4 dage ved stuetemperatur.

Du kan krydre din grønkålsblade hvis du ønsker at tilføje lidt smag – prøv lidt karry eller spidskommen – men pas på med at krydderiet ikke kommer til at dominere for meget – det skal bare give et lille tvist.

Fakta om Grønkål

Grønkålen er den ældste slags kål. Den kan plantes i køkkenhaverne og er hårdfør. Grønkål kan klare sig godt i vinterkulden og stadig levere grønne smagfulde blade. Du kan året rundt gå og plukke af de mørkegrønne krusede blade. Pluk nede fra og op – det er de nederste blade der først bliver gule og tages af.

Når grønkål har overvintret i køkkenhaven vil den i løbet af foråret (maj) gå i blomst med mange gule korsblomster, der dufter af honning. Bierne tiltrækkes af den blomstrende kål, og vi kan selv nyde de gule blomster i salater og andet. Efter afblomstring vil de umodne frøhylstre kunne bruges for eksempel i wokretter. Den blomstrende kål, har en meget høj nektar og pollenværdi for bier og tiltrækker flere insekter til haven. Det vil det være synd at hive de gamle kålstokke op, før de har blomstret.

Grønkål er fyldt med vitaminer.

Grønkål er også en sund køkkenurt med masser af C-vitamin, jern, kalk, karotin og B1-vitamin, så der er flere grunde til at sætte plads af til denne gamle og nyttige køkkenurt.

Grønkål kan indgå i salatskålen, den kan koges og serveres stuvet, i suppe eller i gratin. Finthakket grønkål kan også bruges som persille a lá grønt drys på madder. Eller som her bruges som topping eller sunde chips. Kun fantasien sætter grænser for brugen af grønkål.

Se også opskrifter på:

GRØNKÅLSSALATÆRTEPESTOLASERILETTE MED SKVALDERKÅL

Grønkålschips

Tilberednings tid: 15 minutter
Forfatter: Thybomad – Elisabeth Nielsen

Ingredienser

 • 5-6 grønkålsblade
 • 1-2 spsk olie
 • ⅓-½ tsk salt
 • ½ tsk sennepspulver (kan undlades)

Sådan gør du

 • Pluk store stykker af grønkålsbladene og kassér stokken. Har prøvet at bage hele bladet (den stok) men synes det er nemmere at styre når grønkålsbladet er delt i mindre stykker. Men det kan du jo gøre som du vil.
 • Skyl din grønkål og ryst dem godt. Lad dem evt. lige dryppe lidt af på et viskestykke.
 • Jeg kommer olien i mine hænder og gnider det godt rundt på grønkåls stykkerne.
 • Kom dit grønkål på en bageplade beklædt med bagepapir. Jeg kommer altid 'forsiden' ned mod pladen. Det er nemmere at styre afbagningen når de vender sådan. Jeg synes tit at det yderste 'krøllede' på grønkålen nemt bliver brunt og brænder på inden grønkålschipsene er færdigbagte – det smager ikke så godt og det undgår jeg ved at den vender sådan.
 • Bages 5-7 minutter ved 170 grader (alm ovn).
  De skal være sprøde – men ikke brune. Hold øje med dem undervejs og tag en ud og mærk på den, hvis du er i tvivl.
  Bagetiden afhænger af ovn og størrelsen på dit grønkål.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor mange stjerner vil du give opskriften?