Honningkager

Honningkager

1. oktober 2020 Kager 0
Honningkager til jul og fordej
Ja, det er en julekage men fordejen til dine honningkager kan og bør laves nu. Du kan faktisk med fordel, lave den allerede midt sommer – og den skal helst stå minimum 1 måned. Men jo længere jo bedre. Så er du også en af dem som elsker honningkager, er fordejen super hurtig at lave og indeholder kun to ingredienser – derefter er du klar til de lækreste honningkager i december!

Du kan pynte dine honningkager med glasur og som i gamle dage- med juleglansbilleder. Kom mørk chokolade overtræk på eller pynt med hvid glasur. Lige meget om det er hjerter eller de er formet som juletræer, er hjemmelavede honningkager nummer ét og de kan sagtens holde sig hele julemåneden.

De bedste kager fåes når laver din fordej i god tid. Så bliver smagen helt i top og du kan krydre den med de krydderier du bedst kan lide. Her i opskriften har jeg givet mit bud på min ‘jule-honning-krydderi blanding’.

Honningkager

Antal: 20 stk
Forfatter: Thybomad – Elisabeth Nielsen

Ingredienser

Fordej:

  • 400 g honning (alm. eller akacie honning)
  • 350 g mel

Honningkagedej:

  • 750 g fordej
  • 2 æggeblommer
  • 50 g mel
  • tsk hjortetaksalt
  • tsk potaske
  • tsk kanel
  • 1 tsk ingefær
  • 1 tsk nellike
  • 1 tsk allehånde
  • 1 tsk kardemomme
  • evt. lidt ekstra vand

Sådan gør du

Fordej:

  • Rør honning og hvedemel godt sammen i en skål eller i røremaskinen og kom det i en bøtte med låg på.
    Tip: Du kan evt. varme din honning lidt så den bliver mere flydende.
  • Gem fordejen på et ikke for lunt sted, fx i et køkkenskab, i minimum 1 måned. Bemærk, at fordejen bliver hård (og nogle gange stenhård) men det er ok.
    Når potasken efterfølgende bliver tilsat, sker der en kemisk reaktion, som gør, at dejen langsomt bliver blød igen og til at håndtere.
    Fordejen skal stå og modne frem til juletid. Fordejen skal helst stå nogle uger, og allerhelst flere måneder. Vær ikke bange for at dejen rådner eller bliver dårlig – det høje indhold af honning gør at den kan holde sig næsten evigt.  

Honningkagedej:

  • Kom æggeblommerne i en skål, og rør hjortetaksaltet ud i dem, til der ikke er nogen klumper.
  • Rør potasken ud i et par skefulde vand. Bland æggeblommerne og potasken i fordejen, tilsæt krydderier og det sidste mel.
    Ælt dejen godt sammen – ca. 5 minutter på en røremaskine – først 3 minutter ved lav hastighed og så 2 minutter på fuld hastighed.
    Er dejen meget tør, når du ælter den, kan du give den et par ekstra skefulde vand lidt af gangen.
  • Drys mel på dit bord og rul dejen ud til den er ca. 5 mm tyk. Stik eller skær den ud som hjerter eller den form du ønsker. Rul dejresterne ud igen, og stik flere ud.
    Sæt kagerne på en bageplade, som du har smurt med lidt olie og drysset med mel.
  • Bages i 8–10 minutter ved 180°.
    Mærk, om hjerterne er bagt færdige, ved forsigtigt at presse en finger ned på toppen – hvis din finger efterlader et aftryk, skal de bage lidt længere.
    Flyt honninghjerterne over på en bagerist, og lad dem køle af. De er stenhårde, lige når de er bagt, men en tur i køleskabet efter afkøling gør dem lækre og bløde. Så læg hjerterne i en bøtte med et fugtigt klæde over, og lad dem stå i køleskabet i 3–4 dage.
  • De færdige honningkager serveres overtrukket med mørk chokolade.
    De afbagte kager er ikke fryseegnet, men kan holde sig meget længe ved stuetemperatur. De vil blive en smule tørre med tiden, men stil dem blot fugtigt/med et fugtigt viskestykke over, så bliver de super gode igen. Samme trick kan bruges hvis de er bagt lidt for hårdt af.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering