Hyben marmelade – fantastisk lækkert og cremet

Hyben marmelade – fantastisk lækkert og cremet

21. september 2020 Tilbehør 4
hyben marmelade

Nem opskrift på hyben marmelade med vanilje som smager lækkert på et stykke brød eller til en god ost.

I august og her i september er hyben modne og fået en flot orange/rød farve. Hyben smager virkelig godt og er fyldt med masser af C-vitaminer. Elsker at gå og samle mine egne ting i naturen.

Jeg var en tur ved havet med familien og så at klitterne var fyldte med de flotteste og store hyben. Min mand og børn griner nogle gange af mig (kærligt og med et smil på læben). For jeg ser muligheder for at samle alle steder (lidt nørdet). Men det har jeg det fint med, for eeeelsker vore dejlige natur her i THY! Jeg bliver aldrig træt af at gå rundt og finde lækre og spændende ting ude i “baghaven”.

Det kræver lidt forarbejde med at få renset dine hyben. Jeg satte mig i haven i det dejlig vejr, nød solen og et glas koldt ribssaft, mens jeg rensede mine hyben. Vil lige sige jeg fik plukket rigtig mange hyben og det tog også rigtig lang tid at rense dem. Men hvor er jeg glad for det nu – for hyben marmelade smager simpelthen himmelsk godt!

Lager til vinteren

Når du har renset dine hyben og skyllet dem, så er de klar til brug. Eller kom dem i en frysepose og frys dem ned. Så har du hyben til lang tid og kan tage dem op som du skal bruge dine hyben.

Men det er vigtig at du gør dig umage med at få fjernet blomst, stilk og alle frø i dine hyben. Jeg plejer at skære dem over vandret og tage frøene ud med en teske (husk handsker).

Brug de hyben som er orange og stadig lidt faste i det. Er de for modne (mørk rød) er de ikke til at rense. De kan være overmodne og måske fyldt med dyr (du er ikke i tvivl). Prøv dig frem, du finder hurtig en teknik, hvis du har tålmodigheden :O) Jeg kommer ofte også lidt grønne hyben i, så bliver marmeladen lidt mere fast. Der er mere pektin i de umodne hyben.

Se også opskrift på Stikkelsbær marmelade med vanilje og kanelHavtorn honningMüslibar af bagt havregrød, bær & nødder – Sund snack

hyben marmelade
Udskriv
5 fra 2 stemmer
Gem på Pinterest

Hyben marmelade

Antal: 6 glas
Forfatter: Thybo Mad

Ingredienser

 • 800 g hyben (renset)
 • 6 dl vand
 • 470 g sukker
 • 1 vaniljestang (kan undlades eller brug vaniljesukker)
 • 1 spsk sukker
 • 1 citron, økologisk (skal og saft)

Sådan gør du

 • Flæk din vaniljestang og skrab korn ud med en kniv. Brug kniven til at masse det i sukker, så det til sidst bliver en slags paste.
  (Det gør at vaniljekornene ikke klumper sammen når det kommer i gryden.)
 • Kom hyben, vand, vaniljepasten, vaniljestang, citron skal og saft i en gryde. Kog det op og lad det stå og simre i ca 30 min, til dine hyben er godt møre.
 • Tag din vaniljestang op og læg den til side.
  Brug en stavblender til at lave det til en puré.
  (dette kan kommes i en frysepose og fryses ned til senere)
 • Kom sukker i gryden til din puré og lad det igen stå og simre i 10-15 min.
 • Kom din marmelade i skoldet glas med tæt låg.
  Del din flækket vaniljestang og kom et stykke i nogle af glasene.

 

4 svar

 1. Inge Lise siger:

  5 stars
  Super lækker hybenmarmelade. Hvis vejret holder tørt, skal jeg helt sikkert have plukket en stor portion mere og fryse pastaen. Jeg blender det hele inden kogning og koger kun i 10 min. Derved tror jeg at de flygtige C-vitaminerne fordamper mindre.
  God dag til alle og tak for opskriften

  • Thybo Mad siger:

   Hej Inge Lise
   Dejlig med feedback og at du deler dine erfaringer – rigtig god dag og weekend til dig også😊👍😍
   Vh Elisabeth

 2. Elin Bjerre siger:

  5 stars
  WOWWW – en superskøn marmelade. Den bedste opskrift, jeg indtil nu har lavet til hybenmarmelade.
  Det med at koge hyben med citronsaften + citronskalog puréer kogningen er genialt.
  Jeg har dog brugt lys rørsukker i stedet for almindelig sukker, som jeg synes giver en lækker, lidt karanelagtig smag og går så fint med resten af din opskrift.
  Jeg skal lave en ny portion om et par uger, og det bliver igen efter din opskrift.
  Tak for den og hilsen fra Elin, Odense

  • Thybo Mad siger:

   Hej Elin
   Hvor er det dejligt at høre at du kan lide opskriften 🙂
   Det lyder rigtig lækkert med rørsukkeret!
   God fornøjelse fremover
   Venlig hilsen Elisabeth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvor mange stjerner vil du give opskriften?