Græskarsuppe toppet med grønkålschips & salte mandler
Det er sæson for græskar og der er utallige muligheder for hvad du kan bruge et græskar til. En af de klassiske anvendelser er til græskarsuppe.
Her er min variation af en græskarsuppe med en let krydret cremefraiche til. Det er en dejlig ret til de mørke og kolde vinterdage. Du kan krydre din suppe meget er lidt, det er smag og behag. Jeg har lavet super sprøde grønkålschips og salte mandler til. De salte mandler tager lidt tid at lave, så det vil være en fordel, hvis de måske er lavet i forvejen. (Jeg laver altid en stor portion og bruger dem som snacks eller til andre retter)
Forslag til topping
Du kan også toppe suppen med stegt bacon eller serranoskinke og ristede nødder. Eller brug kernerne i græskaret – rist dem på en pande i lidt olie ved middelvarme. De er klar når de begynder at ‘poppe’ og drys dem med salt.
Suppen er også lækker, toppet med lidt æbletern – vend dem i lidt citronsaft og honning (ca. 1 tsk. af hvert, til et æble).
Se min opskrift på SENNEPSBAGTE GRØNKÅLSCHIPS som også vil være super til snack og topping til dine retter med fisk. Jeg bruger dem desuden ofte i salater.
Se også opskriften på NEM HVIDLØGS- PESTOBRØD
Græskarsuppe toppet med grønkålschips & salte mandler
Ingredienser
Græskarsuppe
- 600 g græskar – skrællet og renset (orange type som hokkaido, speckled hound, winter luxury og lign.)
- 200 g kartofler
- 1 løg
- 3 dl grøntsag eller kylling fond
- 2 dl fløde
- 20 g smør
- 1 tsk æblecidereddike
- 1 spsk frisk, revet ingefær (kan erstattes med stødt ingefær. 1 tsk.)
- 2 tsk paprika
- ½ tsk spidskommen
- ½ tsk revet muskatnød
- salt, peber og pynt evt. af med lidt frisk timian
Topping:
Cremefraiche
- 6 spsk cremefraiche (eller græsk yoghurt)
- ½-1 tsk sennep
- salt, peber og lidt revet muskatnød
Grønkålschips
- 3-4 grønkålsblade
- 1-2 spsk olie
- ⅓ tsk salt
Salt mandler
- 125 g mandler
- 80 g salt
- 1,5 dl vand
Sådan gør du
Græskarsuppe
- Tag kødet ud af græskaret, skær skællet af med en kniv og skær i grove tern. Kartofler, ingefær og løg skrælles ligeledes og skæres i tern. Svits det hele i en gryde med smør uden det tager farve. Kom bouillon til sammen med krydderier og eddike. Koges op og lad det simre i en times tid.
- Blend massen med en stavblender til det er en lind masse. Kom fløden i og varm op.
- Smag til med salt og peber
- Serveres med cremefraiche & grønkålschips og salte mandler. Du kan evt. også toppe med lidt, frisk timian, stegt bacon – eller ristede nødder.
Cremefraiche
- Rør det hele sammen og smag til med salt og peber.
Grønkålschips
- Skyl grønkålen og del den i små buketter (brug ikke stokken)
- Smør grønkålen godt med olie, drys med salt og bag dem i ovnen ved 170 grader i ca. 5-7 minutter. (de skal ikke blive brune)Lad dem stå på bordet til du skal bruge dem.
Salte mandler
- Kog vand og salt op til saltet er opløst. Lad det køle HELT af til stuetemperatur.
- Kom mandler i og lad dem stå i vandet og trække salt lagen i 2 timer.
- Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 min. (rør lidt rundt i dem undervejs).